torstai 17. marraskuuta 2016

Ensimmäinen askel - tilien avaukset

Ensimmäisen kerran havahduin omaan järjettömään tili tuli tili meni -kulutukseen noin kolme vuotta sitten. Siihen asti olin elänyt muka huoletonta elämää tilaillen nettikaupoista yhtä sun toista - osamaksulla tietenkin. Tosiasiassa huolettomuus oli siitä kaukana, kun sai jatkuvasti stressata laskuja ja rahattomuutta. Sain jotain hetkellistä tyydytystä kantaessani postista kotiin pakettia toisen perään, vain huomatakseni, että olo oli aivan yhtä tyhjä mitä ennen niitä tavaroita. Yritin täyttää jotain epämäärästä tyhjiötä tavaroilla, mikä ei tietenkään onnistunut.

Tosin sanoen, elin yli varojeni. Kirkkaasti. En ollut saanut maksettua edes kahta edellistä tilausta kun seuraava oli jo postissa. Idioottimaista. Lähipiirini onneksi huomautti asiasta, ja sain pikkuhiljaa lopetettua ostamisen. Tai velaksi elämisen. Makselin pikkuhiljaa ostoksiani takaisin, mutta se on vienut aikaa, itseasiassa maksan siitä ajasta vielä kahta osamaksulaskua, yhteensä niitä on jäljellä n. 400€. Mutta voiton puolella ollaan, ja tavoitteeni on saada ne maksettua tämän vuoden puolella.

Minulla on tällä hetkellä käytössä kolme tiliä kahdessa eri pankissa, "pääpankissa" käyttö- ja säästötili, ja toisessa pankissa myös käyttötili, mutta se ei ole käytössä. Todella tyhmää pitää sitä, koska siitä lähtee palvelumaksuja kuitenkin.

Ensimmäinen askeleeni on keskittää tilit yhteen pankkiin, ja avata tilejä yhteensä viisi:

1. Päätili
Tälle tilille tulee kaikki tuloni. Siitä lähtee suoravelotuksella vuokra, puhelinlasku ja opintolainanlyhennys. Tämä tili minulla on tällä hetkellä ainoana käyttötilinä mihin tulee rahaa. Tältä tililtä aion vastaisuudessa maksaa kaikki laskut (lukuunottamatta Harvinaisiin sisältyviä).

2. Talousmenot
Tälle tilille tulen siirtämään rahat ruokaan, lääkkeisiin, hygieniatuotteisiin, pesuaineisiin yms. mitä nyt talousmenoja onkaan.

3. Pahanpäivänvara- eli säästötili
Tälle tilille säästän yhden kuukauden tulot, nimensä mukaan pahanpäivänvaralle.

4. Kulutili
Tälle tilille siirrän rahaa vaatehankintoja, matkustelua, harrastuksia sekä muita ei niin pakollisia kuluja varten. Olen nykyään aika maltillinen shoppailija, ja esim. heräteostokset ei ole niin suuri pahe mitä vielä muutama vuosi sitten. Kyllä vieläkin saattaa tulla ylilyöntejä, mutta harvemmin.

5. Harvinaiset
Kyseessä on siis tili sellaisille menoille, jotka ovat kiinteitä mutta tulevat maksettaviksi muutaman kuukauden välein. Näitä ovat mm. sähkö, lehtitilaukset ja vakuutukset.

(6. Sijoitustili/salkku Nordnettiin
Tämän olen jo avannut, mutta en ole vielä päässyt käyttämään sitä tositarkoituksessa. Olen siirtänyt yhteen superrahastoon runsaat 15€ ihan kokeilumielessä, niin uskon ettei sinne ainakaan vielä niitä kaikkia miljoonia ole ilmaantunut. )

Pankkikortit tulen ottamaan päätiliin, taloustiliin sekä kulutiliin. Harvinaisiin vain verkkopankkitunnukset jotta saan laskut maksettua, ja pahanpäivänvaraan en mitään. Niin säästyn kiusaukselta siirtää sieltä takaisin rahaa käyttöön, kun pitää nähdä se vaiva ja mennä fyysiseen pankkiin siirtämään ne rahat.

Seuraava askel on automatisoida maksut ja siirrot niin pitkälle kun pystyn. Suoraveloitukset päätililtä muille tileille helpottaa minua paljon, koska niin minun ei tarvitse itse käydä sitä tekemässä. Säästyn kiusaukselta siirtää jollekkin tilille enemmän kuin pystyn, eli kulutilille. Ketä sitä huijaamaan. :D

Noniin. Seuraavaksi voisin paneutua omiin tuloihin ja menoihin, omaan varallisuuteen ynnä muuta. Mutta siitä lisää ensi kerralla.

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Niimpä! En olis koskaan uskonut että säästämisestä voisi olla näin innoissaan! :)

      Poista
  2. Jee samalla polulla ollaan, tervetuloa vaurastumaan! :) Itse pyöritän 3 tilin rumbaa: käyttötili, laskutili johon tulee esim palkka ja säästötili (+salkku). Olen toistaiseksi pärjännyt vaikka, harrastankin kyllä sellasta rahojen korvamerkkaamista aika vahvasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Joo, korvamerkkaaminen on tuttua minullekkin. Mutta nyt kun sain tilit avattua niin luotto on kova että oma talous on täysin hallinnassani. :)

      Poista