tiistai 26. maaliskuuta 2019

Näistä tuloni muodostuvat

Tajusin tuossa, että en ole kunnolla vielä avannut tulojani. Edellisessä tekstissä kyllä kerroin kuinka paljon saan rahaa kuukaudessa, mutta en eritellyt niitä sen tarkemmin. Joten, pidemmittä puheitta, tässä tulee:

Kuukausituloni nettona:
1854€ (+ iltalisät)      palkka
438€                          asumistuki
645€                          elatustuki ja lapsilisä.

Olen Facebookissa eräässä rahaan liittyvässä ryhmässä, ja siellä oli keskustelua siitä, onko moraalisesti ja yhteiskunnallisesti oikein nostaa asumistukea ja samalla säästää rahaa. Minusta aivan älytön ajatus että ne sulkisi jotenkin toisensa pois! Me asumme sosialistisessa yhteiskunnassa, jossa perustana vallitsee ajatus, että ihmisillä on oikeus tiettyyn tukiin ja etuuksiin. Miksi ihmeessä en hyödyntäisi tätä järjestelmää jos voin?

Tokikaan en tarkoita sitä, että keplottelisin itselleni jotenkin epärehellisesti esimerkiksi toimeentulotukea tai valehtelisin omista tuloistani Kelalle. Mutta kun Kela on tehnyt tarkistuslaskelman asumistukeen sen jälkeen kun olen toimittanut palkkalaskelmani, ja näin ollen ovat täysin tietoisia kuukausituloistani, ja tekevät sen perusteella päätöksen, niin miksi en silloin tätä käyttäisi hyväksi?

Minä en voi muuta kuin ihmetellä joidenkin ihmisten ajatusta siitä, että se olisi jollain tapaa väärin. Päinvastoin, minusta se on aivan mahtavaa jos oikeasti saa tuista jotain vielä säästöönkin! En myöskään oikein ymmärrä sitä ajatustapaa, että on niin kauhean ylpeä nostaakseen mitään tukia, koskaan. Minua ei ole koskaan hävettänyt myöntää että kyllä, saan tuloni Kelasta. Onneksi se ei ole tämän hetkinen tilanteeni, mutta ei ole pitkä aika kun ainoa "palkka" jonka sain oli muiden ihmisten verorahat. Nyt pystyn vihdoinkin kantamaan oman korteni kekoon maksamalla veroja joka kuukausi ja siten mahdollistaa jonkun toisen ihmisen asumistuen saamisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti